Forhåndsregler

ved kirurgiske inngrep
Det er viktig å kjenne til de normale reaksjoner som kan oppstå etter kirurgiske inngrep i munnhulen:

Blødning

Det er ikke uvanlig at såret blør lett det første døgnet etter operasjonen! Skyll ikke munnen med vann da dette forsinker blodlevringen. Ved behov kan blødningen stanses ved å bite hardt sammen i 30 min på en kompress/bomullsrull som legges over det blødende stedet.

Blåmerke

Etter operasjonen kan det oppstå blåmerke i ansiktet eller på hake/halsregionen. Dette er ikke farlig, og forsvinner uten behandling etter en ukes tid.

Smerte

Det vil vanligvis oppstå smerter etter operasjonen. De er mest intense idet bedøvelsen går ut og de første timene deretter. Bruk da smertestillende tabletter i angitte doser.

Hevelse

Normalt oppstår hevelse både på operasjonsstedet og i ansiktet. Hevelsen når toppen etter 2 døgn og forsvinner gradvis i løpet av en ukes tid. Ved noen av de vanligste operasjoner kan man bruke ispakning for å hindre hevelsen fra å bli ubehagelig stor. Slik ispakning skal brukes i 10 minutters perioder med 10 minutters opphold mellom «istidene». Ispakning skal kun brukes operasjonsdagen, ikke dagen etter.

Vanskelig for å gape

Etter visse operasjoner (særlig hvis man har operert ut visdomstenner)oppstår en grad av stivhet i kjevemusklene som gjør det vanskelig å åpne munnen helt. Dette ubehaget forsvinner vanligvis etter 1-2 uker – enda raskere dersom man gjør gapebevegelser hver dag etter operasjonen.

Feber

Som en reaksjon på operasjonen kan det oppstå en lett temperaturstigning det første døgnet. Dersom temperaturen stiger ytterligere det påfølgende døgn bør man ta kontakt med klinikken.

Råd om hvordan man forholder seg til operasjonssår i munnhulen:

De første timene etter operasjonen

Ingenting i munnen de første 2 timene etter operasjonen! Det er viktig for blodlevringen at det verken spises, drikkes, skylles, røykes eller snuses de første timene etter en operasjon i munnen.

Spising

Selv om det kan være vanskelig å spise etter en operasjon i munnhulen, er det viktig for rask og god tilheling at kroppen tilføres tilstrekkelig og næringsrik kost. De første dagene etter operasjonen kan man spise bløt kost og mat som inneholder minst mulig faste matbiter som kan trenge inn i såret.

Alkohol

Det tilrådes forsiktighet med alkohol det første døgnet etter operasjonen.

Røyking og snusing

Røyking og snusing frarådes generelt, men spesielt på operasjonsdagen da dette har negativ innvirkning på tilhelingen.

Munnhygiene

God sårtilheling krever god munnhygiene. Den første uken etter operasjonen skal man ikke børste i operasjonsområdet, men kan rengjøre de øvrige tennene som vanlig. For å holde såret rent og hindre bakterievekst skal munnhulen skylles med antibakterielt munnskyllevann. Man skyller da grundig med klorhexidin 0.12% eller 0.20% (f.eks. Curasept eller Corsodyl) 2 ganger daglig i ett minutt etter tannpussen, og skal ikke ha noe i munnen i én time etter at man har spyttet ut.

Kroppsanstrengelse/trening

Unngå tungt arbeid eller større fysisk aktivitet de første dagene etter operasjonen.

Hvis det etter operasjonen inntreffer noe som faller utenfor beskrivelsen av det normale forløpet, må du kontakte klinikken for nærmere orientering eller kontrolltime.

GOD BEDRING!

Send oss en beskjed

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Copyright: Tannlege Erikssen 2019
Utviklet av: Annec Design